18 oC(koponyeg.hu)
közepesen felhős, 16.56 km/hÉNY-i szél (aktuális)
2017. Március 30. Zalán

MENÜ

Önkormányzat

Polgármesteri Hivatal

Intézmények

Gazdasági Társaságaink

Környezetvédelem
 


Hirdetés
Digitális közműtérkép, közmű-alaptérkép rendelés
 
  Közélet  -  2017. 03. 18. 13:14  -  Nagy Zoltán Péter
Megduplázta a kormány a sürgősségi ellátást biztosító központi támogatást
  
A sürgősségi ellátás központi finanszírozását megnövelte a kormány országszerte azokban az intézményekben, ahol ilyen jellegű szolgáltatás van. A fehérvári Szent György Kórház is érintett, melyről Csernavölgyi Istvánt, a kórház főigazgatóját kérdeztük.
 
A sürgősségi betegellátó osztályok működtetésére szánt összeget átlagosan duplájára emelte a kormány – jelentette be Mészáros János helyettes államtitkár. Adódik a kérdés, e bejelentés után javul-e Székesfehérváron a sürgősségi ellátás helyzete?
 
Természetesen a sürgősségi ellátás területén javul a helyzet, hiszen több pénzt kap erre a célra az intézmény. Ezt a többletforrást a betegellátásra kívánjuk fordítani, de bizonyos bérkérdések kezelésére is lehetőséget nyújt.
 
Úgy tudom, elég hihetetlen adatokkal rendelkezik a sürgősségi osztály. Hány ember kénytelen önöket az ambuláns kezeléseknél meglátogatni évente?
 
A köztudatban a belgyógyászati sürgősségi ellátás forog, ahol naponta 100-120 beteg fordul meg. De ott a traumatológia, ahova 80-100 ember érkezik naponta, és akkor csak a nagy „falatokat” említettem, mert ezeken túl is vannak részlegek. Ezek ismeretében évente több mint százezer ember fordul segítségért sürgősségi osztályunkra. 2010-ben deklaráltuk a Szent György Kórház dolgozóival közösen, hogy beteget vizsgálat nélkül soha nem küldünk haza, ez azt jelenti, hogy 2010-hez képest tavaly huszonötezer emberrel többen voltak nálunk, ami valóban brutális szám.
Azért egy négyszázezres lélekszámú megyében a több mint százezer ember elég tetemesnek hangzik. Minden negyedik személy előfordulhat a kórház sürgősségi osztályán?
 
Igen, de nem egyszerűen előfordul, hanem kivizsgálásra, ellátásra kerül! Nyilvánvaló, hogy ennek a problémának a kezelése lebegett a felső vezetés előtt, amikor az ellátásra szánt összeget megnövelte.
 
Az ambuláns ellátással összefüggésben laikus gondolkodással szükségesnek látszik a kapcsolat a háziorvosokkal. Találkoznak-e velük, van-e partneri viszony a kórház és a háziorvosok között?
 
Az alapellátásban dolgozókkal szükséges a kapcsolat, de egy jó ideje ez ellaposodott. Az elmúlt hónapban tartottunk egy, a sürgősséggel kapcsolatos konferenciát, amelyre az alapellátásban dolgozó szakembereket is meghívtuk, és jelentős számban el is jöttek. Az előbb említett számok ott is elhangoztak. A betegellátás biztonságával összefüggésben a kórház egy erődítmény, egy vár, de szükség van a megfelelően kialakított betegutakra! Gondolja el, az első pillanatban meghozott esetleges rossz döntés megpecsételheti egy beteg sorsát. Így talán érthető, hogy a sürgősséggel foglalkozó konferencián tele volt a rendezvényterem.
 
Terveznek-e újabb fejlesztéseket a kórház többi területén?
 
Egy négyszázezres populáció mögött működő betegellátó intézménynek mindenfajta szakmai vetületben és a mögötte álló infrastruktúrában, eszközparkban biztosítania kell a lehetőséget a gyógyuláshoz. Ezért a belgyógyászati, onkológiai, infektológiai, bőrgyógyászati és pulmonológiai ellátást úgy fejlesztjük, hogy a legmagasabb progresszivitás szintjén is méltó infrastruktúrával tudjunk tevékenykedni.